2011. március 9., szerda

Böjt: Húshagyótól-Húsvétig

A régi böjti szokásaikban, sokkal fegyelmezettebbek voltak, mint, amit a mai tudásunkkal, szokásainkkal, egyházi fegyelemmel és engedelmekkel képesek vagyunk felfogni.
Az akkori böjben kenyeret, vizes kását,száraz növényi étkeket, sót, esetleg a zsír helyett olajt fogyasztottak, a böjti eledel számára külön edényeket használtak, sok helyen még főtt ételt sem ettek. Nem vettek fel új ruhát, de elkezdték szőni, azt amibe majd húsvétkor bújtak, volt ahol a lányok kibontott hajjal jártak és nem fésülködtek ebben az időszakban( kusza haj, pusztuló áldozat).
Az évkör időszakából adódóan, ilyentájt már nem is nagyon volt mit enni, gabona, liszt, szárított növények még voltak, de a télire eltett zöldgumó már kifogyott, csírának indult, friss pedig még nem volt. Hagyományainkat, kultuszunkat, őszinte megtartó életünket elfeledve a húsétel az ami ilyenkor táplálékká válhatott, ellentétben az időszak szellemi igényével, annak idején a húsvágásnak megvolt a maga ideje. A böjti időszak, feledve ilyenkor a téli sötétséget, a belső merítkezést, a természet éledésével örömteli áldozattá válhat a 40-50 napos megtartóztatás. A munkával, mozgással megváltott, téli szokások elhagyása, új erők merítésével, amit emésztőrendszerünk, testünk tisztulásával könnyítünk meg.
Ez az időszak, amikor, mag a földbe kerül, maga meghal, hogy új élet szülessen belőle. A böjti időszakban megtehetjük, hogy nem fogyasztjuk kedvenc ételeinket, ha nehezünkre megy, akkor a hét egy napján, ha könnyebb, akkor az egész időszak alatt megtartóztatjuk magunkat. Ha vannak kedvenc időtöltéseink, amelyek szokásainkká váltak ezekről is lemondhatunk ilyenkor, megpróbálhatunk a helyébe jó tettekkel megtölteni azt az időt. Testünk a lelkünk úgy újulhat meg, ha tudatosan hagyjuk el azokat a tetteinket, gondolatainkat, amelyeket régiként, szokásosként felismerünk magunkban.
A mag a benne alvó erőkből, belső tartalmából, tud kicsírázni a körülötte lévő természeti erők segítségével(víz, napfény, meleg, friss levegő, szél). A kövér ép magból gyorsan kipattan a csíra, erős növényke nő, ha a többi feltétel adott. A soványka, aszott magnak több nedvességre, napfényre és melegre, levegőre van szüksége és belőle is szép növényke fejlődik. A sérült, mag is kicsírázhat, de több gondoskodást igényel, ha ugyanolyan szép növénnyé fejlődjön. Az ember is azt tudja saját újulására felhasználni, ami benne van. Több kevesebb gondoskodással és külső támogatással tud megújulni, belső erőt kifejleszteni.

Máté evangéliumból (6, 16-18)
"Mikor böjtöltök, ne legyen komor a nézésetek, mint a képmutatóké, akik eltorzítják az arcukat, hogy lássák az emberek, hogy ők böjtölnek. Bizony mondom nektek, elvették jutalmukat.
Te pedig mikor böjtölsz, kend meg a te fejedet és mosd meg az arcodat, hogy ne az embereknek lássák böjtölésedet, hanem a te Atyád, aki titkon van, és a te Atyád, aki titkon néz, megfizet neked nyilván."

(25)
...ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több e az élet a tápláléknál és a test ruházatánál?...
(34)
"Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap, majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése